‘Ik heb er spijt van dat ik niet het leven heb geleefd dat ik echt wilde’. Een veelgehoorde uitspraak als het einde nadert. In deze serie ‘Zij doen het gewoon’ vertellen mensen over hun drijfveren om uit het leven te halen wat erin zit.

Martijn Doolaard
Martijn Doolaard (31) groeide op in een gezin met drie broers. Gezinsvakanties met de caravan legden de basis voor zijn reislust en liefde voor de natuur. Zijn geld verdient hij als freelance package designer en het verhuren van zijn huis via Airbnb. Zijn dromen maakt hij waar met reizen, fotograferen en video’s maken.

“Ergens op een brug in Amsterdam staat de tekst: ‘Terugkomen is niet hetzelfde als blijven’. Die regel raakt me. Het is waar. De plek die ik thuis noem, is elke keer anders als ik ben weggeweest. De stad, de straat, mijn huis zelf. Alles is hetzelfde en toch voelt het anders. Het zijn de momenten waarop je even koestert wat je hebt. Ik ben veel weg, ik reis de hele wereld rond en ontdek graag nieuwe dingen. Over een paar dagen vertrek ik weer, voor onbepaalde tijd ditmaal. Ik stap op de fiets en ik ga. Omdat een reis nu eenmaal een bestemming hoort te hebben, fiets ik naar China. Maar China is niet mijn doel. Mijn doel is de reis zelf.
Of beter gezegd: de reis ís mijn bestemming. Elke dag is anders. Het landschap verandert onderweg, de mensen, de cultuur, de weersomstandigheden. Ik kijk weer erg uit naar de verrassingen die elke nieuwe dag in petto heeft. Ik heb deze keer bewust gekozen voor de fiets. In de auto mis je vaak details. Ik wil onderdeel zijn van de omgeving, dichtbij de natuur zijn, de veranderingen onderweg écht beleven. Ik wil de temperatuur voelen, geuren en kleuren in me opnemen, het landschap waar ik doorheen rijd ervaren. Een tentje, een fiets, wat basic kampeerspullen, een laptop, telefoon en camera, meer heb ik niet nodig om te leven.
Ik ben opgegroeid in een nuchter, christelijk gezin. We gingen altijd met de caravan op vakantie en vaak vissen met mijn vader en broers. De liefde voor kamperen en natuur komt daar vandaan. De stilte, de eenvoud, dichtbij de natuur. We zijn ook vaak verhuisd, waardoor ik me vaak moest aanpassen en me tegenwoordig snel ergens thuis voel. Ik probeer in het moment te zijn, niet gisteren, niet morgen: nu. Dat is waar het uiteindelijk voor mij om gaat: bewust leven. Ik houd van werken met beeld. Video, fotografie, beide zijn interessant. Creëren, daar word ik gelukkig van. Net als van reizen. Deels zijn het mijn hobby’s, ik doe die dingen omdat ik ze graag doe en niet omdat ik er geld mee verdien. Af en toe verkoop ik achteraf werk dat puur uit enthousiasme is gemaakt, zoals een video over Singapore. Ik onderneem vooral vanuit intuïtie. Of ik wel eens ergens spijt heb? Hmm… Spijt is een emotie waar ik niet te lang mee bezig wil zijn… niet dat ik nergens spijt van heb. Ik probeer ervan te leren en te denken: die fout heb ik één keer gemaakt, die maak ik niet nog een keer. Het vormt je en je hebt het nodig om verder te komen.
In de ogen van anderen leid ik een druk leven, maar ik ervaar geen druk, ik haal er vooral voldoening uit. Ik heb geen einddoel voor ogen, geen ‘later als ik groot ben’. Leven is een doel op zich, met een open einde. In feite is dat niet zo moeilijk, maar een kwestie van doen. Obstakels om iets niet te doen, zitten in je hoofd, die creëer je zelf. Mensen denken dat reizen heel duur is. Of dat je geen tijd hebt om weg te gaan. Maar als je op noedels kunt leven en in een tentje kunt slapen, is opeens heel veel mogelijk. Het voordeel is dat ikzelf op freelance basis werk, dus mijn eigen tijd kan indelen.

Ik sprak ooit iemand die zei: ‘Hoe vaker je over drempels gaat, hoe makkelijker het gaat’. En dat is voor mij een soort motto.”

Martijn Doolaard volgen?
tekst Esther van Riesen  Fotografie Martijn Doolaard

Heb jij zelf een mooi verhaal of levensmotto dat je wilt delen?
Stuur de redactie van toBe dan een email: redactie@tobemagazine.nl
Deel op:

Laat een reactie achter

dima