In de natuur kom je tot rust. Geen gekke gedachte dus, om ook voor uw eeuwige rustplaats een plek midden in de natuur te kiezen. Onder de bomen of in het open veld, ver weg van stadsgeluiden en verkeer. Wat zijn de voors en tegens van deze steeds populairdere vorm van begraven?

Natuur versus regulier
De verschillen tussen een natuurbegraafplaats en een reguliere begraafplaats zijn groot. Een natuurbegraafplaats ziet er eigenlijk niet uit als een begraafplaats, eerder als een natuurgebied. Het gebied heeft een open karakter, er staan geen hekken omheen. Je ziet ook geen rijen graven met grote grafstenen. De graven worden in plaats daarvan gemarkeerd met een boom, een houten schijf of een zwerfkei. Soms hebben de graven helemaal geen markering, in dat geval kunnen nabestaanden het graf van hun dierbare via gps terugvinden. Wie de begraafplaats bezoekt, heeft het idee in het bos of over een open veld te wandelen. De zware sfeer die soms op een begraafplaats hangt, is hier afwezig.

Joyce Sengers | LANDINZICHT

Joyce Sengers | LANDINZICHT

 

 

 

 

 

 

 

Zelf een plekje uitkiezen
Bij leven kunt u al een plekje uitzoeken op een natuurbegraafplaats. Vaak zijn er meerdere opties, u kunt bijvoorbeeld kiezen voor een plek in een open veld of juist onder de bomen. Maak met uw partner of een familielid gewoon eens een wandeling door het gebied en bekijk welke plek u het meest aanstaat. 

Het kostenplaatje
De kosten voor een natuurgraf liggen, afhankelijk van de begraafplaats en de plek, tussen de 2.000 en 5.000 euro. Dat is weliswaar flink hoger dan de kosten voor een regulier graf, maar op de meeste natuurbegraafplaatsen zijn deze kosten wel eenmalig. U koopt eeuwigdurend grafrecht, nabestaanden worden niet na een aantal jaar geconfronteerd met de vraag of zij de grafrechten willen verlengen. Bovendien bespaart u op de kosten van een grafmonument. Daarnaast is onderhoud aan het graf niet nodig of zelfs verboden, omdat de natuur haar gang moet kunnen gaan. Sommige natuurbegraafplaatsen bieden overigens ook de mogelijkheid om de grafrechten voor kortere tijd aan te gaan, de kosten zijn dan ook lager.

Uw beweeg­redenen
Nabestaanden kunnen er moeite mee hebben: een graf zonder monument, soms zelfs zonder enig herkenningspunt. Ze mogen ook niets op het graf zetten om uiting te geven aan hun rouw. Geen foto, geen kaarsje, geen bloemen: niets dat niet van nature in het gebied voorkomt. Vertel uw nabestaanden duidelijk wat uw beweegredenen zijn om voor een natuurbegraafplaats te kiezen en ze zullen de consequenties makkelijker aanvaarden.

Groene keuzes
Passend bij het karakter van een natuurbegraafplaats, moeten er voor de uitvaart ‘groene’ keuzes gemaakt worden. Zo moet de kist van biologisch afbreekbaar materiaal zijn, bijvoorbeeld van onbehandeld binnenlands hout of karton. Een lijkwade is ook een optie. Ook eventuele attributen die bij het lichaam worden gelegd moeten van natuurlijke materialen gemaakt zijn. Natuurbegraven en thanatopraxie (lichte balseming van het lichaam) gaan niet goed samen, omdat er bij thanatopraxie conserveringsvloeistoffen worden toegediend die belastend zijn voor het milieu.

De afscheidsceremonie
De afscheidsceremonie kan meestal gewoon op de natuurbegraafplaats zelf worden gehouden. Op sommige begraafplaatsen is een klein kapelletje of openluchttheater. Maar er zijn ook begraafplaatsen waar de ceremonie alleen in de open lucht kan plaatsvinden. Daar kan dan meestal geen muziek worden gedraaid. Het is natuurlijk een vrij toegankelijk gebied, maar wandelaars zien snel dat er een plechtigheid gaande is en zullen gepaste afstand bewaren.

Een eeuwige rustplaats in de schoonheid van de natuur

Keuze voor meer natuur
Om een nieuwe natuurbegraafplaats te ontwikkelen, wordt vaak een nieuw natuurgebied gecreëerd. Een keuze voor natuurbegraven, is dus een keuze voor meer natuur. Als u een natuurgraf koopt, levert u bovendien een bijdrage aan het onderhoud van het betreffende natuurgebied. Natuurbegraafplaatsen met eeuwigdurende grafrechten raken op een gegeven moment vol. Dan blijft het gewoon een openbaar toegankelijk natuurgebied, er worden alleen geen graven meer toegevoegd.

Crematie
Uitstrooien van de as is meestal niet mogelijk, omdat dit de plantengroei negatief beïnvloedt. Op sommige natuurbegraafplaatsen zijn wel speciale verstrooivelden. Daarnaast is het altijd mogelijk om een urn (gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal) te begraven. Een urnengraf is goedkoper dan een regulier graf.

Natuurbegraven in Nederland
Vrijwel alle natuurbegraafplaatsen in Nederland liggen in het oosten van het land. In Drenthe, Gelderland en Limburg zijn er zelfs meerdere. De enige natuurbegraafplaats in de Randstad is Den en Rust in Bilthoven. Natuurbegraven wint weliswaar aan populariteit, maar is nog steeds geen gemeengoed. De meeste mensen willen nu eenmaal in hun woonplaats, of in elk geval in de buurt daarvan, worden begraven.

In het buitenland
Met name in Groot-Brittannië is natuurbegraven erg populair. De eerste natuurbegraafplaats werd daar opgericht in 1993 en inmiddels zijn er meer dan 300. Ook in Frankrijk zijn natuurbegraafplaatsen al twintig jaar in zwang.

Tekst Frieda Zieleman – Beeld Natuurbegraafplaats Heidepol

Deel op:

1 reactie

  1. “Thanatopraxie en natuurbegraven gaan niet goed samen” is een verkeerde veronderstelling.

    Hier is in het buitenland zeer uitvoerig en met zeer kritische blik onderzoek naar gedaan. In Nederland wil men een eigen onderzoek, maar dat is kostbaar.

    De aanname is onjuist – thanatopraxie van een overledene betekent geen gevaar voor het milieu – zier hiervoor o.a. https://mbalm-thanatopraxie.nl/balsemen-thanatopraxie-natuur-begraven-en-het-milieu/ . Ook een onafhankelijke expert op het gebied van biodice en formaldehyde kan hier een eenvoudig antwoord op geven.

    Het weren van overledenen die gebalsemd zijn is net zo vreemd als het weren van overledenen die chemo hebben gehad. Chemo is immers vele malen belastender voor het milieu dan thanatopraxie. (Sommige-) natuurbegraafplaatsen creëren hiermee een dilemma waarbij de laatste wens van de overledene niet altijd gerespecteerd kan worden. Zo ook in mijn geval: ik wil later gebalsemd worden én op een natuurbegraafplaats begraven worden. Gaat men mij deze wens na mijn overlijden ontzeggen, op basis van verkeerde aannames?

    Martin Beek.

Laat een reactie achter

dima