Michael kreeg het bordje dat boven de deur hing van zijn opa en oma

0

Fotograaf: Jasper Bosman“Bij mijn opa en oma hing vroeger een bordje boven de deur: ‘God heeft ons geen kalme reis beloofd, maar wel een behouden aankomst’. Als kind begreep ik niet zo veel van dat bordje. Dus als je op reis gaat, kan het best zijn dat het moeilijk gaat, maar als je bent aangekomen dan…

Ja, wat dan eigenlijk? Het woord ‘behouden’ begreep ik jarenlang niet, maar op de een of andere manier intrigeerde die tekst mij toen al. Het had in mijn ogen iets mysterieus. Op het bordje – dat overigens verder helemaal niet bijzonder was, een klein houten plankje van zo’n 35 bij 15 centimeter – stond een afbeelding van een zonnebloem en het verhuisde mee van huis naar huis. Om uiteindelijk ook in het laatste huis van opa en oma boven de deur te hangen. Ik weet niet hoe, maar mijn oma – opa was inmiddels overleden – scheen te weten dat ik iets met dat bordje had. Misschien keek ik er graag of vaak naar. Misschien praatte ik er wel eens over met haar, maar feit is dat mijn oma uiteindelijk de betekenis van de spreuk heeft toegelicht, wat mijn ‘liefde’ voor het bordje alleen maar groter maakte. Groot was dan ook mijn teleurstelling en misschien nog wel meer mijn ongerustheid, toen op een keer het bordje niet meer boven de deur hing! Met een ‘Maak je geen zorgen, jongen. Het bordje is in restauratie bij je tante Winny’ ging ik rustig bij oma zitten en toen vertelde ze mij dat het bordje voor mij was als zij er niet meer zou zijn…
Díe woorden zou ik nooit meer vergeten. En als ik mij niet vergis, vond de restauratie plaats in hetzelfde jaar van haar overlijden, november 2003. Oma werd thuis opgebaard en toen ik daar aankwam, was het eerste wat mijn tante Winny (Bosklopper, red.) zei: ‘Mike, dat bordje is voor jou hoor, dat wilde oma graag.’ Je zult begrijpen dat ik op dat moment niet helemaal vrij was van de extra emoties die deze opmerking met zich meebracht. Op de begrafenis heb ik mogen spreken en verteld van de bijzondere band tussen mijn oma en mij en de waarde van óns bordje: God had ook haar geen kalme reis beloofd, maar dat mijn oma nu een behouden aankomst had, dat stond voor mij zo vast als een huis!

Het bordje hangt inmiddels al meer dan tien jaar boven mijn eigen voordeur. En iedereen die het ziet, vertel ik het bijzondere verhaal en ook waarom het scheef hangt. Na de restauratie is er een 3D-bloem op gezet. Hierdoor werd hij aan de linkerkant zwaarder en kan het bordje niet meer recht hangen. Ha ha! Ik heb dat altijd zo gelaten. Voor mij hoort dat er gewoon bij.”

Tekst Michael Donker – Fotografie Jasper Bosman

Wil je ook een bijzondere erfenis met ons delen,
mail dan naar redactie@tobemagazine.nl

Deel op:

Laat een reactie achter

dima