Toen Betty – de beste vriendin van hun moeder – overleed, erfden Merijn en Hedda haar bijzondere stenenverzameling. De stenen betekenen veel voor hen.

Ik was een jaar of acht toen ik op de basisschool zat en een spreekbeurt over stenen deed’, vertelt Merijn (15). ‘Toen Betty dat hoorde van mama, kreeg ik van haar een zakje vol met kleine steentjes die ik in de klas zou kunnen uitdelen. Ze vond het leuk dat ik interesse in stenen had, want zij verzamelde ze al jaren. Ik moet zeggen dat ik na die spreekbeurt ook echt de smaak te pakken kreeg. Ik lees af en toe boeken over stenen en koop zelf ook wel eens een steen die ik mooi vind. Op verjaardagen heb ik van Betty ook een paar keer een bijzondere steen gekregen. Zij vertelde dan ook de naam en de betekenis van de steen.’

Herinneringen
Ook zijn zus Hedda (12) kocht soms stenen. ‘Maar minder dan Merijn hoor’, lacht ze. ‘Ik ben wel heel blij dat we Betty’s stenen hebben geërfd. Vooral de rozenkwarts en de bergkristallen vind ik mooi. Ik kijk er regelmatig naar of pak ze vast. Ik denk niet dat ik ze ooit wegdoe, want ik wil ze graag bij me houden als herinnering aan Betty. Zij was mama’s vriendin, maar ze voelde als een familielid voor ons. Merijn en ik hebben wel eens bij haar gelogeerd, we zijn ook een paar keer met haar naar het theater geweest en ze kwam af en toe bij ons eten. Ook zagen we haar wel eens samen met mama. Dan gingen we in de stad even koffie drinken. Ze hield altijd goed bij wat ons bezighield en daar vroeg ze dan ook naar. Toen ze ziek werd, heeft mama haar begeleid en meegeholpen de begrafenis te organiseren. Haar gedenkkaartje met haar foto heb ik op mijn kamer op een schoteltje staan en daar heb ik allemaal stenen omheen gelegd.’

Rustgevend
Ik heb gelezen dat stenen een bepaalde invloed hebben op mensen. Daar geloof ik wel in’, vertelt Merijn. ‘Ik ben nogal druk in mijn hoofd en denk dat ik door de stenen wat rustiger word. Betty heeft me een keer een steen gegeven die rustgevend zou zijn. Dat is deze aventurijn. Dat was toen ook al meteen mijn lievelings-steen, samen met de tijgeroog en de rozenkwarts. Die stenen zal ik altijd meenemen, ook als ik over een aantal jaar misschien niet meer thuis woon. Ik denk dat deze stenen mijn leven rustiger en dus fijner maken en dat wil ik graag zo houden.’

Tekst Yvonne van Galen – Fotografie Jasper Bosman

Wil je ook een bijzondere erfenis met ons delen,
mail dan naar redactie@tobemagazine.nl

Deel op:

Laat een reactie achter

dima