Humanitas is een grote landelijke vrijwilligersorganisatie. De 22.000 vrijwilligers helpen jaarlijks 60.000 deelnemers. Emel Gurcan (40) is coördinator bij Humanitas van de activiteit persoonlijke ondersteuning aan allochtone vrouwen en mannen in Enschede en omstreken.  Emel vertelt ons over het verhaal van Emine, een vrouw van Turkse afkomst. Ze was op jonge leeftijd uitgehuwelijkt aan een Turkse man die in Nederland woonde. Na het huwelijk in Turkije verhuisde ze meteen naar Nederland. Ze kregen twee dochters en een zoon.

Foto: Roy Beusker

Foto: Roy Beusker

Na jaren van flinke echtelijke spanning liep het huwelijk stuk. Het werd een vechtscheiding. Emine stond er helemaal alleen voor en kon niet langer rekenen op begrip vanuit haar bestaande netwerk. Ze voelde zich onbegrepen en erg eenzaam. ‘Was er maar iemand die zonder vooroordelen naar haar zou luisteren.’ Op zoek naar een maatje belde ze aan bij Humanitas. Joske, vrijwilliger bij Humanitas, hielp Emine door deze moeilijke periode heen. Ze bood een luisterend oor, ze deden leuke dingen samen en ze hielp Emine met de administratieve rompslomp van de echtscheiding. Gelukkig ging het al snel weer beter met Emine. Je zag het aan haar ogen, ze straalden. ‘Jullie hebben zo veel voor mij betekend en kwamen precies op het juiste moment, ik wil wat terug doen,’ zei ze na een jaar. Humanitas adviseerde haar een entree opleiding te volgen zodat ze over de nodige papieren zou beschikken om toegelaten te worden tot een Mbo2-opleiding en tevens werd haar een vrijwilligersfunctie aangeboden. Ze begeleidt nu zelf allochtone vrouwen die eenzaam zijn onder andere vanwege taalproblemen.

Kijk op www.humanitas.nl voor meer informatie over Humanitas bij jou in de buurt.

De vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. Onze vrijwilligers helpen mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen.

Deel op:

Laat een reactie achter

dima