Als het verlies van een partner nog vers is, kun je je niet voorstellen dat je ooit nog zo’n band opbouwt met een ander. Maar als de scherpe kantjes ervanaf zijn, kan het zomaar gebeuren dat de liefde een nieuwe kans krijgt.

Het is dit jaar precies tien jaar geleden. Erik (nu 36) maakte met zijn vriendin Anna een rondreis door India en Nepal. Na een zware trektocht in de bergen van Nepal ging het mis. Erik werd ‘s nachts wakker van Anna die een vreemd, rochelend geluid maakte. 
Hij kreeg haar niet wakker.
Erik haalde hulp, maar reanimatie mocht niet meer baten. Anna was overleden. Pas drie dagen later konden Erik en Anna door een helikopter worden opgepikt en samen terugvliegen naar Nederland. De exacte oorzaak van het overlijden van Anna is ook na uitgebreid onderzoek nooit duidelijk geworden.

Reisverslag
‘Die eerste tijd terug in Nederland ben ik bewust met mijn verwerking aan de slag gegaan’, vertelt Erik. ‘Zo heb ik een reisverslag geschreven waarin ik ook mijn dagboekaantekeningen van die vreselijke drie dagen dat ik in afwachting van de helikopter vastzat in dat kleine bergdorpje, heb opgenomen. Anna en ik kenden elkaar twee jaar, maar hebben elkaar in de honderd dagen die onze reis heeft geduurd door en door leren kennen. Afgezien van het dramatische einde, kijk ik heel goed terug op de reis en op onze relatie. Ik geloof dat Anna nooit gelukkiger is geweest dan tijdens die reis.’

Lineke
Na een paar jaar stond Erik wel weer open voor een nieuwe vriendin en in 2006 kreeg hij een relatie met Lineke (32). Lineke: ‘De nicht van Erik is een van mijn beste vriendinnen, dus ik kende Eriks verhaal al zonder dat ik hem zelf kende. Dat heeft me nooit afgeschrikt. Maar dat komt vooral omdat ik al tijdens onze eerste date zag hoe bijzonder Erik er zelf mee omgaat. Ik merkte dat hij het een mooie plaats gegeven had.’ Erik: ‘Ik heb me nooit afgevraagd of ik zelf klaar was voor een nieuwe liefde, de vraag was eerder of een eventuele nieuwe partner kon omgaan met de rol die Anna nog steeds in mijn leven speelt. Ik heb ook een vriendin gehad die daar veel moeite mee had. Het was voor mij wel fijn dat Lineke mijn achtergrond al kende. Daardoor hoefde ik me niet af te vragen wanneer ik mijn verhaal moest vertellen. Want wanneer doe je dat? Al tijdens de eerste date? Of pas als je een relatie krijgt?’

Joost en Cindy
Ook Cindy (52) wist al vóór hun eerste ontmoeting dat Joost (60) zijn vrouw verloren had. Dat stond namelijk in zijn profiel op de datingsite waarvan ze beiden lid waren. Ongeveer een half jaar nadat zijn vrouw Lia was overleden, heeft Joost zich ingeschreven op die site. Hij vertelt: ‘Lia had kanker en heeft tijdens haar ziekbed tegen me gezegd dat ik niet alleen moest blijven. Daar ben ik de man niet voor. Daar had ze gelijk in, vandaar dat ik al vrij snel ben gaan daten. Nog niet eens zozeer met het idee me weer in een relatie te storten, maar vooral om in het weekend wat leuks te doen en de eenzaamheid te ontvluchten. Na een huwelijk van 37 jaar verwacht je eigenlijk niet dat je nog weer een serieuze relatie krijgt. Ik wilde nooit meer met iemand samenwonen, laat staan trouwen. Tot ik Cindy ontmoette.’

Relatie met een weduwnaar
Cindy: ‘Ik heb nooit geaarzeld om iets te beginnen met een weduwnaar. Twee dagen na onze eerste ontmoeting vertelde Joost al het verhaal over Lia’s ziekbed en overlijden. Lia is een belangrijk onderdeel van zijn leven geweest en ik wilde zoveel mogelijk over Joost weten, dus dan hoort dat stukje er ook bij. Joost zet op Lia’s verjaardag altijd een bloemetje op haar graf en ik ben de eerste keer gewoon meegegaan. Ik vond het logisch om hem daarin te steunen. Hij had ook een foto van haar als zestienjarig meisje op zijn nachtkastje staan. Ook daar heb ik nooit moeite mee gehad. Op een gegeven moment was hij er zelf aan toe om die foto weg te halen. Dat had ook nooit van mij kunnen uitgaan.’

Omgeving
Als iemand zelf toe is aan een nieuwe partner, wil dat nog niet altijd zeggen dat dat voor de omgeving ook geldt. Joost en 
Lia hebben twee kinderen en Joost heeft ze meteen verteld dat hij zich had ingeschreven op een datingsite. Joost: ‘Daar stonden ze helemaal achter. Natuurlijk is het nog wel even wat anders om je vader dan opeens met een nieuwe partner te zien, maar ze gunnen mij dat geluk.’ Cindy: ‘Ik heb me vanaf het begin geaccepteerd gevoeld door Joosts kinderen, heb nooit het idee gehad dat ze het moeilijk vonden.’ Erik heeft nog steeds contact met Anna’s ouders en heeft Lineke al snel aan hen voorgesteld. Lineke: ‘Dat vond ik een moeilijk moment. Ik had toen wel een beetje het gevoel dat ik Anna’s plaats innam. Het enige andere moment waarop ik dat had, was toen ik Eriks dagboekfragmenten van de reis las. Toen dacht ik: ‘Ik hoor hier niet, jullie waren zo gelukkig samen!’’ Erik: ‘Maar zo zie ik dat niet. Lineke 
neemt Anna’s plaats niet in, maar is naast haar komen te staan. Anna hoort er voor mij nog steeds bij.’ Erik en Lineke hebben samen inmiddels twee dochters, Linde (bijna 2) en Isis (6 maanden). Linde is naar Anna vernoemd. Lineke: ‘Tijdens de zwangerschap realiseerden we ons dat ze op Anna’s sterfdag was verwekt. Voor ons gevoel loopt er een onzichtbaar draadje tussen die twee.’

Op je gevoel af gaan
Erik gelooft dat het feit dat hij in die begintijd zijn gevoelens niet heeft weggedrukt, van cruciaal belang is geweest. ‘Alsof het zo moest zijn, vond ik in dat dorpje in Nepal een boek genaamd The road less traveled. Daarin staat dat je niet moet weglopen voor pijn en problemen, maar er doorheen moet. Dat klopt precies. Ik heb me ook nooit de ‘waarom’-vraag gesteld. Daar kun je van doordraaien, want je krijgt er geen antwoord op. Tegen anderen die een verlies meemaken, zou ik willen zeggen dat je je verwerking niet voor je uit moet schuiven, maar ermee aan de slag moet gaan. Anders kun je niet verder, en al helemaal niet met een nieuwe partner.’ Volgens Joost en Cindy is het vooral van belang op je gevoel af te durven gaan. Joost: ‘Je moet je lot in eigen handen nemen en iets nieuws durven aangaan. Als je vertrouwt op je gevoel, is het nooit te vroeg voor een nieuwe liefde.’

Tekst: Frieda Zieleman – Fotografie: Jasper Bosman

Deel op:

Laat een reactie achter

dima